Spring navigation over

Hjælper kvinder med sukkersyge

Wajiha Assaf (tv.) og Szafaa Mostapha (th.) står bag foreningen Healthy People, der blandt andet tilbyder gymnastik til kvinder på Camp U.

Sund kost og motion er alfa og omega, når man har sukkersyge. I 12 år har foreningen Healthy People arbejdet med aktiviteter og rådgivning for minoritetskvinder med sukkersyge i Vollsmose.

Med den rette rådgivning er det muligt at leve et godt og aktivt liv, selvom man har sukkersyge. Det er omdrejningspunktet i foreningen Healthy People i Vollsmose. Siden 2006 har foreningen rådgivet minoritetskvinder med sukkersyge om vigtigheden af sund kost og motion. En af frontfigurerne i det arbejde har fra starten været Szafaa Mostpha.

- Jeg er uddannet sygeplejerske fra Libanon, og min mor led af sukkersyge. Så jeg har på nærmeste hold oplevet, hvor vigtigt det er at oplyse om, hvordan man kan leve et godt liv med sygdommen. Derfor var det oplagt for mig at fortsætte det arbejde, da jeg for 32 år siden bosatte mig i Vollsmose, fortæller Szafaa Mostapha, der i mange år arbejdede i Sundhedshus Vollsmose.

Både i sundhedshuset og gennem Healthy People har hun utrætteligt rådgivet kvinder om, hvor vigtigt det er med en sund kost med mange grøntsager, groft brød og flere mindre måltider i løbet af dagen, hvis man lider af sukkersyge.

- Mange af kvinderne er nemlig ikke klar over, at sund kost er en af forudsætningerne for at undgå sukkersygens mange følgevirkninger såsom forhøjet blodtryk og et for højt kolesteroltal, siger Szafaa Mostapha.

 

Vigtigt med motion

Når man lider af sukkersyge er det desuden vigtigt, at man får noget motion. Derfor var et motionshold noget af det første, der blev sat i værk i Healthy People, og foreningen træner i lokaler på Camp U to gange om ugen. Indtil 2013 var det med Szfaa som instruktør. Det er det ikke i dag, hvor hun nøjes med at være med på holdet og sammen med Wajiha Assaf tage sig af alt det praktiske.

- Om vi danser zumba eller aerobic er ikke så afgørende. Hovedsagen er, at vi har det sjovt og får rørt os, siger Wajiha Assaf, der til dagligt arbejder som sundhedskonsulent i Mimers Brønd og bruger meget af sin fritid i Healthy People.

Hun slår dog fast, at Healthy People ikke kun er for kvinder med minoritetsbaggrund, og at aktiviteterne ikke udelukkende er relateret til sukkersyge. Alle kan i princippet være med, og ikke alle medlemmer har sukkersyge.

- Vi arrangerer også udflugter og oplæg, så medlemmerne på den måde får et alsidigt billede af det danske samfund. Det er en af forudsætningerne for at kunne forstå og begå sig i det danske samfund.

LÆS OGSÅ: Sådan kan du bruge svømmehallen

Netværk hjælper meget

I foreningen er man sig meget bevidst, at det ikke er nok at forholde sig til sygdom og sundhed. Det giver mindst lige så meget mening at interessere sig for, hvilke problemer de omkring 40 kvindelige medlemmer ellers tumler med. Derfor er der et ugentligt netværksmøde, hvor ordet i bogstaveligste forstand er frit og bliver akkompagneret af lidt sund mad.

- Alt lige fra problemer med at betale en regning til ønsket om lektiehjælp til sine børn kan være oppe at vende, fortæller Szafaa Mostapha.

Hun oplyser desuden, at foreningen derfor også har etableret en lektiehjælp. Wahija Assaf supplerer:

- Havde det ikke været for den lektiehjælp jeg i sin tid fik på Vollsmose Bibliotek, da jeg læste til pædagog, er jeg ikke sikker på, jeg kunne have gjort uddannelsen færdig.

LÆS OGSÅ: Foreninger får støtte til at gøre en forskel

Behov for foreningen

Healthy People har nu eksisteret i godt og vel 12 år. Og spørger man de to ildsjæle om der også vil være behov for deres forening i de kommende år, er der ingen tvivl.

- Jeg tror, at der hele tiden vil komme kvinder til Vollsmose, der eksempelvis har behov for rådgivning og hjælp til at leve med deres sukkersyge. Så der vil også i fremtiden være brug for vores forening, siger Szfaa Mostapha og tilføjer:

-  Jeg bliver glad hver gang det går op for et medlem, at det er muligt at leve et aktivt liv med sukkersyge gennem den rigtige kost og den nødvendige motion.

Bliv en del af Healthy People

Mandag og tirsdag kl. 17.30 - 18.30 er der motion for kvinder på Camp U, Vollsmose Alle 20.

Torsdag kl. 18.00 - 20.00 er der forskellige øvelser, madlavning og lektiehjælp i Lærkeparkens beboerhus.

Vil du være med? Så bare mød op eller kontakt
Szafaa Mostapha på telefon 26 15 28 68 eller
Wajiha Assaf på telefon 27 42 73 82.

Det koster 150 kr. per kvartal at være medlem.

Seneste Artikler

Abdi vil skabe positive fællesskaber for mænd

Læs mere

Forening vil bestøve børnehjerner med viden om bier

Læs mere

Dagbog fra Berlin

Læs mere

Nedlagt skole i Vollsmose står klar til at huse ukrainske flygtninge

Læs mere

Vollsmoses forandringer skal dokumenteres til eftertiden – og du kan hjælpe til!

Læs mere

Her kan du læse den seneste udgave af Vollsmose Avisen.

Læs her