Spring navigation over

Årets junior brandmand bor i Lærkeparken

Hussain Bayoumi i fuldt udstyr. Alle junior brandmænd får eget tøj, støvler og hjelm, som de skal holde styr på. Hussain Bayoumi er blevet kåret som årets junior brandmand to år i træk af sine kammerater i korpset, fordi han er meget hjælpsom.

Hver mandag møder Hussain Bayoumi fra Lærkeparken på brandstationen på Åsumvej. I fire år har han været en del af Beredskab Fyns Ungdomskorps, hvor han lærer brandslukning og førstehjælp. Han er to år i træk blevet udnævnt som årets junior brandmand.

Hvis der går ild i en gryde med olie derhjemme i køkkenet, skal man aldrig forsøge at slukke den ved at hælde vand på. Det får nemlig olien til at eksplodere. I stedet skal man kvæle ilden med for eksempel et låg. Det ved 16-årige Hussain Bayoumi fra Lærkeparken. Han har været junior brandmand i Beredskab Fyns Ungdomskorps i fire år. Det indebærer at møde på brandstationen på Åsumvej hver mandag for at lære brandbekæmpelse, førstehjælp og redning.

- Jeg får rigtig meget ud af det. Jeg lærer meget og får nogle fede oplevelser, en masse nye venner og så ved jeg for eksempel, hvad jeg skal gøre, hvis en person falder om på gaden, fortæller Hussain Bayoumi, der for eksempel slukkede en lille brand i noget pap en nytårsaften og har tilkaldt brandvæsenet ved en knallertbrand.

Nye venner på stationen

Udover den ugentlige uddannelse deltager Ungdomskorpset også i forskellige fagrelaterede ture og døgnøvelser, hvor de unge brandmænd prøver at sove på stationen og skal reagere, når deres ’pager’ bipper. Så er det på med hjelm og udstyr så hurtigt som muligt og ud i brandbilen. Hussain Bayoumi har også deltaget i landstræf, hvor junior brandmænd fra hele landet mødes og er på øvelsesbaner.

- Det er rigtig fedt at møde andre, og vi er meget sociale. Jeg kan huske, at jeg var lidt nervøs, da jeg startede i korpset, men jeg fik lynhurtigt 15 nye venner, og nu besøger vi tit hinanden, siger Hussain Bayoumi, der går i 9. klasse på H.C. Andersen Skolen.

Bliver gode ambassadører

Beredskab Fyn Ungdomskorps har eksistereret siden 2003 og er for drenge og piger i alderen 12 til 18 år. De bliver undervist af frivillige instruktører fra flere beredskabssektorer. Formålet med Ungdomskorpset er, at de unge lærer, hvordan de skal opføre sig i uheldssituationer og om, hvordan man kan forebygge og begrænse alvorlige skader.

- De unge lærer også en masse sociale færdigheder og lærer at respektere hinanden som individer. Vi kan se, at de vokser helt utroligt meget med opgaven, og det er den største glæde for mig at se en ung, der måske er lidt stille og genert i begyndelsen, som fire år efter går ud af korpset med rank ryg, fortæller Thomas Bjørn Kristensen, der har været leder af korpset i alle 16 år.

Han fortæller, at en del af målet med Ungdomskorpset er, at de bliver ambassadører for beredskabet og giver vigtig og brugbar information videre til deres omverden.

- Der er ingen tvivl om, at hvis der sker et uheld eller et hjertestop, så træder vores unge til med det samme. De har øvet den slags så meget, at de ved, hvad der skal gøres. Hussain er på den måde et rigtig godt forbillede i Vollsmose, siger Thomas Bjørn Kristensen.

Fremtid som brandmand

Ifølge Beredskab Fyn har korpset gennem årene været springbrættet for brand- og redningsfolk, politibetjente og ambulancereddere. Hussain Bayoumi har da også selv en klokkeklar plan for, hvad der skal ske, når han er færdig med folkeskolen: Han skal tage en erhvervsuddannelse som tømrer og aftjene sin værnepligt i Beredskabsstyrelsen, så han senere kan blive brandmand.

- Jeg kan godt lide at bruge mine hænder, og jeg har bare altid vidst, at jeg ville være brandmand. Det er jeg 100 procent sikker på, at jeg vil. Jeg ved ikke helt hvorfor, men jeg har bare altid elsket brandbiler, og jeg legede for eksempel meget med brandbiler som barn, siger Hussain Bayoumi, der desuden er blevet kåret som årets junior brandmand to år i træk af sine kammerater i Ungdomskorpset.

Seneste Artikler

En super SUB-aftale

Læs mere

Beboernes avis gennem 22 år

Læs mere

Somaliere i det fremmede

Læs mere

Mit liv ændrede sig radikalt på grund af avisen

Læs mere

Min livret Frikadeller og kartoffelsalat

Læs mere

Her kan du læse den seneste udgave af Vollsmose Avisen.

Læs her