Spring navigation over

Politikere giver status på Vollsmoseplanerne

I udviklingsplanen for Vollsmose, som rådmændene, borgmesteren og de to boligorganisationer står bag, er årsskiftet sat som en milepæl for, at forvaltningerne for eksempel har ved-taget planer omkring beskæftigelse, børn og unge samt kultur og fritid i Vollsmose. Det er planer, der over de næste 10 år blandt andet skal få flere i arbejde, sikre gode muligheder for at børn trives i en lærerig hverdag, styrke sundheden og skabe et endnu mere aktivt fritids- og kulturliv i Vollsmose. Vollsmose Avisen har spurgt de fire rådmænd og borgmesteren i Odense, hvor langt de er med de særlige indsatser i Vollsmose. Alle - pånær Brian Dybro - har svaret skriftligt. Rådmanden for Ældre- og Handicap-forvaltningen har ikke ønsket at medvirke.

Peter Rahbæk Juel, borgmester (S)

En af målsætningerne i udviklingsplanen for Vollsmose er, at der i 2019 skal indgås en forpligtende partnerskabsaftale med private investorer. Har I indgået nogle aftaler med private investorer?
- Vi er gået sammen med Civica, FAB og Dan Mark Ejendomme A/S og har bedt Transport- og Boligministeriet om en særlov for Vollsmose. Særloven vil give os mulighed for at danne et fælles arealudviklingsselskab sammen med en eller flere private investorer. På den måde får alle grundejerne samme interesse i at udvikle Vollsmose, og vi får en topprofessionel organisation med til at udvikle, byggemodne og sælge arealer til nye boliger og erhverv.

Hvad er status og udsigterne til at få en aftale med private investorer?
- Vi kommer til at bruge noget tid på at få den eller de rigtige deltagere ind i selskabet, så vi er sikre på at få den bæredygtige bydel, som Realiseringsbestyrelsen gerne vil have. Og så taler vi hele tiden med mulige købere, som gerne vil bygge, når
arealerne er klar til det.

Hvad vil der ske i Vollsmose i 2020?
- I 2020 vil det formentlig fortsat være boligorganisationernes og kommunens investeringer i nye veje og stier, og vi får taget fat i daginstitutionerne og skolerne.

Planen i By- og Kulturforvaltningen er for eksempel udskudt, og der er umiddelbart endnu ingen aftaler med private investorer. Er det realistisk, at Vollsmose gennemgår den planlagte forandring på 10 år?
- Ja, helt afgjort. Vi har en bred politisk aftale, som vi skal i mål med. Vollsmose kan og bør forandres. Når først arealudviklingsselskabet er på plads, kan det gå stærkt, og vi har positiv interesse fra flere private investorer.

Jane Jegind, by- og kulturrådmand (V)

I den plan By- og Kulturforvaltningen har lavet, og som endnu ikke er endelig vedtaget, er der et forslag om etablering af et kulturelt samlingssted. Hvordan skal det udvikle Vollsmoses fritids- og kulturliv?
- Et kulturelt samlingssted i Vollsmose kan udgøre et foreningsfællesskab, hvor foreningerne får mulighed for at udvikle deres aktiviteter og i samarbejde med hinanden tiltrække nye deltagere. I den tidligere ungdomsklub Pyramiden er der gode og uudnyttede faciliteter til foreningsaktiviteter både i og uden for bygningen. Pyramiden kan for eksempel danne ramme om forskellige former for kreative fællesskaber og være base for udvalgte foreninger, for eksempel Filmværksted (satellit af Odense Filmværksted red.), Tekstilværksted og Teater FÆKT (satellitter af Kulturmaskinen red.) samt en række foreninger, der arbejder med sundhed, idræt, madlavning, byhaver og biavl – for eksempel de allerede eksisterende foreninger Respect, Healthy People, GAME, Aktiv Kvindeforening og Smil. Et kulturelt samlingssted tager dels udgangspunkt i foreningsaktiviteter, som allerede findes i Vollsmose, men som mangler et sted at være, dels udgangspunkt i aktiviteter fra andre dele af byen. På den måde kan initiativet bygge bro mellem Vollsmose og det øvrige Odense.

Hvad vil der ske i 2020 i forhold til Vollsmoses fritids- og kulturliv?
- Der er ikke afsat nye midler til fritids- og kulturinitiativer i Vollsmose i 2019-2020. Men i 2020 fortsætter Vollsmose Bibliotek og Vollsmose Svømmehal deres gode arbejde med fritids- og kulturaktiviteter i bydelen – og hertil kommer Nørregaards Teater, som åbnede i år i det tidligere Vollsmose Kulturhus. Og så må vi ikke glemme de rigtig mange gode forenings- og idrætstilbud, der allerede er i Vollsmose som for eksempel Vollsmose Boxing, Zlatan og B1909, blot for at nævne nogle få.

Hvilke initiativer vil du især prioritere at få søsat i de kommende år?
- Det er min største prioritet, at vi får set vores indsatser i et helhedsperspektiv på tværs af forvaltningerne. Det er der, vi opnår den største effekt. Derudover vil jeg gerne, at vi fokuserer på, at vi får skabt nogle vedvarende indsatser. Det er blandt andet også nogle af de input, vi har fået fra borgerne i Vollsmose. Helt konkret håber jeg, at byens musikskole kan få nye omgivelser i Vollsmose, og endnu flere odenseanske børn kan få mulighed for at opleve glæde ved musikken.

Er der ikke nogen af de eksisterende tilbud i Vollsmose, der fungerer i forhold til at nå målet om at gøre fritids- og kulturlivet endnu mere aktivt i fremtiden? Eller skal der nye initiativer til?
- Hvis vi skal højne deltagelse i fritid og kultur i Vollsmose, så må vi tilbyde flere udfoldelsesmuligheder for fritids- og kulturaktiviteter, end vi gør i dag. Faciliteter til musikudøvere og kunstnere men også til idrætsudøvere, som for eksempel mangler plads til udfoldelse af netop deres aktivitet.

Brian Dybro, beskæftigelses- og socialrådmand (F)

En af milepælene er, at der den 1. januar skal være taget en beslutning omkring beskæftigelsesindsatsen i Vollsmose. I slutningen af oktober godkendte byrådet en indsats for at få de jobparate i Vollsmose i beskæftigelse fra 2020-2024. Hvad går indsatsen helt konkret ud på?
- Vi har vedtaget to investeringsprojekter for to forskellige målgrupper i Vollsmose - én for de jobparate og én for de aktivitetsparate. Kort sagt kommer vi til at skrue op for det, som vi allerede ved giver resultater. Det er blandt andet færre sager per rådgiver, så de får tid til flere samtaler med de ledige. Der flytter en del rådgivere ind i Vollsmose i en ny afdeling med beskæftigelsesrådgivning i starten af det nye år, så de kommer til at være tættere på dem, det handler om. Vi ved, at det har en god effekt, når der er mere tid til at skabe en relation til den ledige, og indsatsen er mere håndholdt og personlig. Vi er alle forskellige, så der skal sættes ind der, hvor den ledige har mest behov. Om det så er at tage et kørekort, blive bedre til dansk, arbejde med motivation eller komme ud i forskellige snusepraktikker.

Hvornår forventer du at se resultaterne af en ekstra beskæftigelsesindsats i Vollsmose?
- Det forventer jeg at se allerede i løbet af 2020. Jeg tror, at det virker, når der er mere tid, og man i højere grad fokuserer på, hvad der er den rigtig løsning for den enkelte. Det har vi allerede set i andre lignende ekstra indsatser for ledige. På den måde starter vi i det små, for investeringsprojekterne er jo ikke en kæmpe, kæmpe indsats, men en mindre og målrettet indsats for nogle ledige i Vollsmose. Det skal tjene sig selv hjem igen ved at spare penge på ydelser i løbet af få år. Hvordan den store indsats for at få flere i arbejde i Vollsmose skal være, kommer vi til at diskutere i de forskellige udvalg i det nye år. Omdannelse af Vollsmose løber over de næste 10 år, så vi kommer løbende til at forholde os til, hvordan vi skal gøre.

Har I andre indsatser på tegnebrættet?
- Nej, men vi er åbne over for alle gode forslag. Vores fokus er på de unge, som vi gerne vil have i job, og som, vi ved, har brug for en ekstra hjælpende hånd. Derudover er vi optaget af dem, der har evnerne til at arbejde, men skal hjælpes og støttes. Og så kommer vi heller ikke uden om, at vi har brug for virksomheder, der er villige til at tage nogle borgere ind i praktikker og lignende. Over de næste tre år vil vi også rekruttere flere medarbejdere inden for SOSU-området.  For vi mangler virkelig arbejdskraft i ældreplejen. Det er en indsats for hele Odense - og dermed Vollsmose. Der er afsat 50 millioner til indsatsen, som skal motivere flere ufaglærte ledige til at tage en SOSU-uddannelse. Til gengæld er der bagefter jobgaranti i Odense Kommune.

Susanne Crawley Larsen, børn- og ungerådmand (B)

Hvilke konkrete initiativer for børn og unge i Vollsmose bliver søsat i 2020?
- Byrådet i Odense vedtog i sidste uge en samlet plan for børnelivet i Vollsmose. Det er ikke den perfekte og færdige plan. Den mangler noget om kultur og fritid og civilsamfundet - og også input fra de mennesker den handler om. Det er en plan, der skal diskuteres af politikere, forældre, børn, medarbejdere og foreninger. Jeg er spændt på, hvordan den bliver modtaget og høre, hvad andre synes er vigtigst at komme i gang med. Personligt synes jeg, det vigtigste er at komme godt fra start i livet og godt fra start i skole. Det håber jeg, de andre politikere også er med på, og faktisk er vi allerede i gang med flere ting for eksempel med flere sundhedsplejerske-besøg. Inden for de næste tre måneder skal politikerne i Odense desuden beslutte, hvor i Vollsmose vuggestuerne i fremtiden skal ligge, og om de to skoler skal lægges sammen eller ej.

Odense fik tidligere på vinteren dispensation for kravet om, hvor mange børn fra Vollsmose, der må optages i bydelens børnehuse. Nu har I op til fem år til at finde en løsning. Hvilken betydning har det? 
- I første omgang betyder det, at vi har tid til at lave en klog løsning og ikke en dårlig løsning. Vi slipper for her og nu at køre små børn rundt i byen, for det ville være helt urimeligt. Nu kan vi planlægge, hvor der skal bygges nyt og bygges til. På sigt skal det ende med, at børnene i hele Odense går i blandede vuggestuer og børnehaver.

På børn- og ungeområdet har der været lovbestemte krav i den tidligere regerings ghettoplan. Blandt andet at forældre bliver trukket i børnepenge, hvis et barn har for højt fravær i skolen. Hvad betyder det for familier i Vollsmose nu og på sigt?
- Jeg tror på, at det er muligt at overholde loven uden at skulle tage børnechecken. Derfor registrerer skolerne fraværet, så vi kan være på banen lang tid før, et barn har for meget ulovligt fravær. Jeg tror personligt ikke på, at det hjælper at straffe forældrene økonomisk. Hvis et barn har for meget fravær, er det som regel et udtryk for, at barnet og familien har brug for hjælp. Og så skal vi være der med hjælpen.

Et andet krav er, at småbørn skal gå i enten institution eller obligatorisk læringstilbud. Kan I konstatere, at flere småbørn i Vollsmose er startet i institution på forældrenes initiativ?
- Vi kan se, at flere børn starter i vuggestue som etårige, efter at sundhedsplejerskerne er begyndt at hjælpe med opskrivning og information om, hvor vigtigt det er at komme i vuggestue. 

Sammenlægningen af de to skoler i Vollsmose er en del af den samlede plan for børn og unge i bydelen og er for tiden i høring. Hvordan skal en sammenlægning give bedre muligheder for børn og unge?
- Når man vil lave store ændringer på en folkeskole, skal det i høring. Det siger loven. Derfor kører der en separat proces, hvor alle forældre, børn, medarbejdere og andre kan sige deres mening, før politikerne beslutter sig. Jeg håber, at mange vil sende deres svar til os, for det sker faktisk, at politikerne lytter og opdager noget, de ikke vidste på forhånd. Min vigtigste opgave i politik er at arbejde for, at alle børn har de samme muligheder. Sådan er det ikke nu, for der er stor ulighed i Odense. For eksempel bor mange flere børn i fattige familier i Vollsmose, de er mindre sunde, og de klarer sig ikke lige så godt i skolen. Det, synes jeg, er uretfærdigt, og jeg tror ikke på, at det behøver være sådan. Min ambition er, at børnene i Vollsmose bliver mindst lige så dygtige som i resten af byen. Det kræver en helt særlig skole med flere meget dygtige lærere, meget tæt forældresamarbejde, samarbejde med universitetet og mange, mange flere ting, som jeg håber at kunne fortælle om i det nye år.

Seneste Artikler

Rising Streetfood Festival

Læs mere

Den boligsociale helhedsplan er godkendt

Læs mere

En super SUB-aftale

Læs mere

Beboernes avis gennem 22 år

Læs mere

Somaliere i det fremmede

Læs mere