Ulovligt fravær kan koste børnepengene
29. august 2019En ny lov betyder, at forældre til folkeskolebørn kan blive trukket i børnechecken, hvis et barn har for meget ulovligt fravær.
Med aftalen om ’styrket forældreansvar gennem mulighed for bortfald af børnecheck’, som er en del af ghettoplanen, kan folkeskoleelevers ulovlige fravær koste børnechecken. Loven trådte i kraft den 1. august og gælder alle forældre, uanset bopæl eller baggrund. Det betyder, at skoleledere i hele landet er lovmæssigt forpligtet på at indberette, hvis en elev har mere end 15 procent ulovligt fravær i et kvartal.
Hvordan skolerne helt praktisk skal sende de informationer videre til Odense Kommune, ved Allan Feldskou, skoleleder på Abildgårdskolen, endnu ikke.
- Reglerne om registrering af fravær er ikke ændret, men vi har ikke tidligere indberettet elever med mere end 15 procent ulovligt fravær. Derfor mangler jeg at vide, hvordan vi præcis skal gøre det, for der må for alt i verden ikke blive indberettet fejl, som betyder, at nogle bliver trukket i børnechecken, siger han og fortæller, at forældre på skolen inden længe bliver orienteret om den nye lov.
Et faldende fravær
Allan Feldskou understreger, at loven kun handler om ulovligt fravær - det vil sige fravær, hvor skolen ikke har fået oplyst en årsag eller har godkendt fraværet. På Abildgårdskolen er elevernes gennemsnitlige ulovlige fravær faldet de seneste år, og i skoleåret 2017/2018 var det ulovlige fravær på tre procent. Til sammenligning var det på én procent i hele Odense.
Han fortæller, at skolen - ligesom alle folkeskoler i Odense - sidste år iværksatte en indsats for at nedbringe fraværet.
- Det er først og fremmest forældrenes ansvar, at børnene kommer i skole, men vi hjælper og støtter de forældre, der har problemer på den front. Hvis en elev har et bekymrende fravær, taler vi med forældrene, og lærerne ringer hjem, hvis en elev ikke er i skole, siger Allan Feldskou og slår fast, at det er vigtigt, at børnene kommer i skole.
På H.C. Andersen Skolen var det ulovlige fravær i skoleåret 2017/2018 i gennemsnit på 1,8 procent.