Spring navigation over

Makkerpar maler Byens Ø

Fatama Al-Zahraa og Djamila Al-Miyaahi har brugt sommeren på at udsmykke en parkeringsplads på Byens Ø.  Her ses de foran Djamilas personlige favorit-værk, der forestiller berømte bygningsværker og monumenter i Danmark.

Djamila Al-Miyaahi fra Egeparken og Fatama Al-Zahraa fra Hybenhaven har brugt sommeren på at sætte kulør på Byens Ø. De har gået til kunst gennem UngOdense i seks år og har sammen skabt 22 malerier, der pryder parkeringspladsen på det yderste af havnen.

Fem cirkler indrammer berømte danske bygningsværker. Den lille havfrue er side om side med det karakteris-tiske snoede tårn fra Vor Frelser Kirke i København og med Bjørn Nørgårds H.C. Andersen-skulptur fra pladsen foran Fyens Stiftstidende. Værket med de ikoniske monumenter er Djamila Al-Miyaahis personlige favorit.

- H.C. Andersen-skulpturen på pladsen var mit yndlingssted som barn, fordi man kunne kravle rundt der. Derfor har jeg malet den, fortæller den 19-årige gymnasieelev.

Hun har sammen med veninden og kunstmakkeren Fatama Al-Zahraa lavet 22 malerier til Odense Kommune, der i sommerferien efterspurgte unge til at sætte kulør på parkeringspladsen på Byens Ø. 

 

Kunstens mange sider

På betonklodser mellem p-pladserne hænger der motiver af alt fra manga-inspirerede karakterer til naturalis-tiske koi-fisk. Et sted står en mund på vid gab, og modeller poserer i et regnbueflag på klodsen bagved. Tegnestilen varierer fra motiv til motiv, og det er der en grund til.

- Vores tanke er at vise, at kunst kan være mange forskellige ting. Der er ikke én rigtig måde at male eller tegne på, og det handler ikke om, at det skal være pænt eller grimt, fortæller Fatama Al-Zahraa på 18 år.

LÆS OGSÅ: Flere børn bruger fritiden aktivt

- Det har vi også brug for at minde os selv om nogle gange, tilføjer Djamila Al-Miyaahi og fortæller, at værkerne til havnen er inspireret af hverdagen.

De har begge gået til kunst i ’Laden’ gennem UngOdense siden 8. klasse. I dag går de i 3. g på Odense Tekniske Gymnasium.

Muligheder for at gå til en fritidsaktivitet

Selvom flere og flere børn og unge i Vollsmose bruger fritiden aktivt, så går mange af børnene på Vollsmoses to folkeskoler ikke til en fritidsaktivitet sammenlignet med elever i resten af Odense. Det viser tal fra Fritid og Læring Nord. Djamila Al-Miyaahi fra Egeparken og Fatama Al-Zahraa fra Hybenhaven har gået til kunst gennem UngOdense i seks år og giver her deres bedste råd til at komme i gang med en fritidsaktivitet.

  • Kig i UngOdenses katalog med aktiviteter - de bliver delt rundt på skolerne
  • Prøv aktiviteten af - du ved jo ikke, om du kan lide det, før du har prøvet det
  • Tag en ven med, hvis du er bange for, at det bliver akavet
  • Husk, at de andre unge på holdet er der, fordi de har den samme interesse som dig - så I har altid noget at snakke om
  • Hvis du går til noget i din fritid, bliver din uge mere spændende.

Et frirum i ’Laden’

Seks år med fri leg, materialer og gode råd fra en kunstlærer har ifølge makkerparret selv ’virkelig lært dem at male’. De har produceret en del og må grave lidt i hukommelsen og minde hinanden om nogle af de bedste malerier og tegninger, de gennem årene har fremstillet.

- At være til kunst i ’Laden’ er der, hvor jeg har tid og et sted til at føre mine idéer ud i virkeligheden. Det er et sted, der får mig i gang, og jeg glemmer skole og lektier. Det er en anden verden på en måde, lyder det fra Djamila Al-Miyaahi.

LÆS OGSÅ: Kreativitet sætter tankerne fri

For Fatama Al-Zahraa hjælper det også mentalt at skifte matematik og fysik ud med papir og pensel - både derhjemme og i ’Laden’.

- Hvis jeg er vred, trist eller stresset, så hjælper det altid at male og tegne. For mig kommer alle følelserne ud gennem blyanten, fortæller hun.

 

Opdager Odense

De to piger bød ind på muligheden for at dekorere havnen i sommerferien, hvor de ikke havde nogle rejser planlagt. De synes begge, at det er fedt, at værkerne hænger udendørs, så alle har mulighed for at se det.

- Så bliver kunsten også en slags overraskelse, når folk kommer forbi, siger Djamila Al-Miyaahi, der med projektet har opdaget et nyt stykke af havnen, hvor hun ikke har været før.

- Vi har generelt lært nye steder at kende i byen ved at gå til kunst - for eksempel udstillingsstedet Filosoffen, tilføjer Fatama Al-Miyaahi, der ligesom sin kunstmakker har tænkt sig at fortsætte hos UngOdense så længe, hun kan.

Seneste Artikler

En super SUB-aftale

Læs mere

Beboernes avis gennem 22 år

Læs mere

Somaliere i det fremmede

Læs mere

Mit liv ændrede sig radikalt på grund af avisen

Læs mere

Min livret Frikadeller og kartoffelsalat

Læs mere

Her kan du læse den seneste udgave af Vollsmose Avisen.

Læs her