Spring navigation over

Fra gaden til Gyldendal: Jeg er bare en digter

Vollsmose har som bydel oplevet lidt af hvert. Der skal noget til, inden den garvede Vollsmose borger løfter et øjenbryn og lader sig imponere. Således har bydelen haft flere fornemme besøg, som har kaldt på både PET og politi. Men en 18-årig århusiansk fyr toppede niveauet tirsdag aften, på alle måder.

Tekst: Helle Fjord

Det trusselsbillede, der følger  Yahya Hassan som en mørk skygge efter trusler og overfald af den kontroversielle digter, aktiverede et sikkerhedsopbud, som langt overgik alt, man tidligere har set i Vollsmose – royale besøg inklusive.

Før


Forventninger om ballade lå  i luften på H.C.Andersen Skolen, hvor debatten skulle stå, mens alle landets TV-stationer på skift sendte live-opdateringer og skævede hen mod døren, hvor Yahya kunne træde ind når som helst, eskorteret af sine sikkerhedsvagter.

Alle tasker blev undersøgt af labradorer og politi, metaldetektorer ledte efter uvelkomne genstande og samtlige gæster blev kropsvisiteret.

Yahya Hassan havde insisteret på at holde arrangementet i Vollsmose for at komme i tale med en bydel, der på mange måder ligner den, han kommer fra, og som han kommenterer, portrætterer og indimellem provokerer.

Med til at holde styr på tropperne og debatten var journalist Tarek Omar, hvis historie på flere måder minder om Yahyas. Og så alligevel ikke. Men begge er rodfæstet i det, de hver især refererer til som ghettoen. Og begge stiller større krav til livet end dem, de er vokset op med.

Under


Så ankom han. Aftenenes hovedperson. Uimponeret over al den postyr, hans digte har igangsat. Tarek Omar interviewede, og Yahya Hassan svarede. På klingende århusiansk, ikke uden en snert af humor, der indimellem fik en skarp klang af sarkasme.

Et af de emner, der har fyldt meget i kølvandet af digtsamlingen ’Yahya Hassan’, har været en kritik af den muslimske baggrund, han er vokset op i. Og i særdeleshed af hans forældres fortolkning af islam. De fik hårde ord med på vejen. Yahya Hassan forstår godt, at hans kritik får mange muslimer til at reagere mod det, han siger.

– Jeg ville selv have reageret med vrede for et par år siden, fortæller han og fortsætter

– Jeg var jo også indoktrineret. Om du faster beder gange om dagen, bærer tørklæde, har et fem meter langt skæg, det definerer vel ikke, om du er et godt menneske, sagde Yahya og smed en provokation mere ud blandt publikum:

– Du ku’ for eksempel sige, at jeg kan godt lide halalslagtning, men jeg går ikke så meget ind for stening.

Efter oplæsning – eller rettere reciteren af sine digte – blev der åbnet for debatten i salen. Her var det tydeligt, at Yahya både begejstrer og provokerer. Men hovedbudskabet fra forfatteren var klart, når talen faldt på hans sønderlemmende kritik af religionen.

– Jeg generaliserer, fordi der er et generelt problem. Hvis folk er trætte af at blive generaliseret, så må man enten sige til sig selv, at jeg er ikke er en af dem, han taler om, eller også må de rejse sig op og sige, hvad de så er. Jeg ved godt, at der findes muslimer rundt omkring, som har det godt, og som ikke begår kriminalitet. Hvorfor skulle de føle sig provokeret af mine digte?

Efter


Intet af skrækscenariet for aftenens forløb bliver udløst. Stemningen har været intens, men god, debatten har kørt, og pludseligt er det forbi. Yahya forlader lokalet ligeså hurtigt, som han kom. Nogle fik svar på deres spørgsmål, mens andre må gå hjem uden. Yahya Hassan er ikke en person, der behager folk. Eller som han selv udtrykker det:

– Jeg er ikke kommet her for at være en pædagog og gi’ et kram. Jeg har gjort mit, jeg har skrevet en digtsamling. Hvordan du fortolker den, er ikke mit problem. Jeg er ligeglad.

Men mens den unge forfatter stort set ikke har trukket på smilebåndet hele aftenen, så bliver journalist og debattør Tarek Omar og snakker lidt med nogle af de folk, han kender i bydelen. Tarek Omar er tilfreds med aftenen.

– Det har været en fed debat. Men det havde jeg også forventet. Jeg synes, medierne taler bydelen ned med alle deres dommedags profetier. Ja, der er unge, som ind imellem råber højt, men se hvem der dukkede op her i aften. Intelligente unge, der skabte en god debat. For mig er det altid en fornøjelse at være i Vollsmose, og jeg synes, man skal forvente mere af bydelen i stedet for at komme med alle disse dommedags profetier, slutter Tarek Omar.

Den bedst bevogtede digtoplæsning i Danmarkshistorien er slut. Pressen bliver hængende lidt, politiet fylder de mange mandskabsvogne og gør klar til at køre, stolene i gymnastiksalen skal ryddes væk, og i morgen er det atter skoledag for børnene på H.C.Andersen Skolen.

Seneste Artikler

Beboere bekæmper madspild

Læs mere

Ny klinik skal forbedre seksuel sundhed

Læs mere

Skoletandpleje vil bekæmpe huller i mælketænder

Læs mere

Forestilling om Aladdin er under opsejling

Læs mere

Første årgang på Odinskolen er startet

Læs mere

En ny klinik for seksuel sundhed, bedre tandbørstning og til kamp mod madspild. Det er nogle af historierne i i dette nummer af Vollsmose Avisen. Avisen holder nu pause indtil august.

Læs her